De meerwaarde van het van elkaar leren en het delen van kennis heeft altijd diep geworteld gezeten in de cultuur van ITQ.

Open source en haar communities dragen deze ethiek uit. Om die reden is het dan ook heel logisch dat bij ITQ de beoefenaars van cloud native altijd meer dan hartstochtelijk zijn geweest over open-source software.

Door gebruik te maken van open source-tools, technologieën, best practices en door de kracht van de open source-gemeenschap te promoten en benutten, kan ITQ de inspanningen van gezamenlijke ontwikkeling benutten. En daardoor heeft ITQ toegang tot een grotere bron van talenten waaruit geput kan worden en kan ze gebruikmaken van een uitgebreid ecosysteem van community-gedreven innovaties.

Dit verbetert uiteindelijk de kwaliteit van onze diensten, het bevordert de interoperabiliteit en flexibiliteit t.b.v. onze klanten en het helpt innovatie te stimuleren, zowel binnen ITQ als bij onze klanten en de bredere IT-gemeenschap. Daarnaast bevordert het omarmen van open-source de goodwill onder ontwikkelaars en klanten, waardoor het gebruik wordt aangemoedigd en de kwaliteit, kennis en het eigenaarschap bevorderd worden.

ITQ heeft recente ervaring met de volgende open source-projecten:

Kubernetes is de-facto de standaard container orchestration-tool geworden. Met z’n uitbreidbare API en brede industriële acceptatie is het heel snel ‘het platform om platforms te bouwen’ aan het worden. Van het bouwen en testen, tot het hosten van software, de gehele keten van softwarelevering zal in toenemende mate plaatsvinden in Kubernetes. Met meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van cloud native en open source-technologie, fundeert ITQ haar platform-engineering discipline op een fundamenteel en grondig begrip van containers, Kubernetes en het CNCF-ecosysteem er omheen. Wij ontwerpen, implementeren en ondersteunen iedere oplossing of platform dat op Kubernetes is gebouwd, of het nu licentie-vrij en open source is of een commerciële Kubernetes-distributie. We werken met en hebben expertise op het gebied van een breed scala aan Kubernetes-distributies, zoals SUSE Rancher, VMware VCF (TKGs), VMware Tanzu (TKGm, TKGi), en Redhat Openshift, naast alle publieke cloud-distributies; Azure Kubernetes Service (AKS), Google Kubernetes Engine (GKE) en Amazon Elastic Kubernetes Service (EKS).
Cilium is een open source-project dat netwerken en beveiliging biedt t.b.v. gecontaineriseerde applicaties. Het is ontworpen om de netwerk- en beveiligingsmogelijkheden van container orchestration-systemen zoals Kubernetes te verbeteren. Cilium maakt gebruik van eBPF (extended Berkeley Packet Filter)-technologie om zo efficiënte en low-latency pakketfiltering, load balancing en netwerkzichtbaarheid te leveren voor gecontaineriseerde omgevingen. Het heeft als doel het beheer van netwerk- en beveiligingsbeleid bij grootschalige, dynamische containerimplementaties te vereenvoudigen en verbeteren.
Backstage is een open source-platform dat door Spotify ontwikkeld is voor het beheren van de ontwikkelaarsinfrastructuur en de levenscyclus van softwareontwikkeling. Het helpt organisaties de workflows van hun ontwikkelaars te stroomlijnen d.m.v. het bieden van een uniforme interface t.b.v. het beheren van diensten, bibliotheken en tools die gebruikt worden in het softwareontwikkelproces. De belangrijkste functies van Backstage zijn service cataloging, documentatie en een plugin-gebaseerde architectuur, waarmee het voor teams makkelijker wordt om interne tools en diensten te ontdekken en gebruiken, wat uiteindelijk de productiviteit van de ontwikkelaars ten goede komt.
Argo CD is een set van open source-tools voor het beheren en automatiseren van workflows in Kubernetes. Het omvat Argo Workflows voor het orkestreren van complexe workflows, Argo CD voor het voortdurend leveren van applicaties en Argo Events voor het afhandelen van gebeurtenissen op een Kubernetes-native manier. Argo vereenvoudigt het uitrollen en automatiseren van taken binnen gecontaineriseerde omgevingen, waardoor de workflow en het applicatiebeheer verbeteren.
Argo Workflows is een open source container-native workflow engine voor het orkestreren van parallelle taken op Kubernetes. Argo Workflows wordt geïmplementeerd als een Kubernetes CRD. Definieer workflows waarbij iedere stap in de workflow een container is. Modelleer multi-step-workflows als een opeenvolgende rij van taken of leg de afhankelijkheden tussen taken vast aan de hand van een grafiek (DAG). Voer intensieve rekentaken voor machine learning of dataverwerking gemakkelijk uit in een fractie van de tijd met behulp van Argo Workflows op Kubernetes. Voer CI/CD-pijplijnen op een native manier uit op Kubernetes, zonder complexe softwareontwikkelprodukten te configureren.
Rancher is een krachtige Kubernetes management tool om Kubernetes-clusters overal en bij elke provider te implementeren, te laten draaien en te monitoren. Rancher kan Kubernetes leveren vanaf een gehoste provider, rekennodes beschikbaar stellen en er vervolgens Kubernetes op installeren of bestaande Kubernetes-clusters importeren die waar dan ook draaien. Het maakt een schaalbaar Kubernetes-vlootbeheer mogelijk. Rancher voegt significante waarde toe aan Kubernetes, allereerst door de authenticatie en rolgebaseerde toegangscontrole (RBAC) voor alle clusters te centraliseren, waarmee beheerders de mogelijkheid gegeven wordt clustertoegang en – beveiliging wereldwijd te beheren. Het maakt gedetailleerde monitoring en waarschuwing mogelijk voor cluster en hun bronnen, het verstuurt logs naar externe providers en het integreert direct met Helm via de Application Catalog. Als je een extern CI/CD-systeem hebt, dan kun je het op Rancher aansluiten, maar als dat niet het geval is dan bevat Rancher zelfs ‘Fleet’ om je te helpen workloads automatisch in te zetten en te upgraden. Rancher is een volledig container management-platform voor Kubernetes, dat je de tools biedt om Kubernetes overal met succes te laten draaien.
Harvester is een moderne hypergeconvergeerde infrastructuur (HCI)- oplossing dat gebouwd is voor bare metal servers die gebruik maken van bedrijfsklasse open-source-technologieën, waaronder Linux, KVM, Kubernetes, KubeVirt en Longhorn. Harvester, dat ontworpen is voor gebruikers die op zoek zijn naar een flexibele en betaalbare oplossing voor het uitvoeren van cloud native- en virtual machine (VM)-workloads in hun datacenter en aan de rand, biedt één enkel venster voor het beheer van virtualisatie en cloud native-workloads. Harvester maakt gebruik van bewezen en volwassen open source-software (OSS) componenten om zo virtualisatie te bouwen i.p.v. bedrijfseigen kernels die buiten het gezichtsveld worden gehouden. Daar Harvester 100% open source is is het vrij van de prijzige licentiekosten die andere HCI-oplossingen hebben. Daarnaast is het gebaseerd op bestaande technologie zoals Linux en kernel-gebaseerde virtuele machines.
Longhorn is een officieel CNCF-project dat een krachtig opslagplatform voor Kubernetes biedt dat middels open source gedistribueerd wordt en overal kan draaien. Longhorn maakt de inzet van persistente block storage met hoge beschikbaarheid in je Kubernetes-omgeving gemakkelijk, snel en betrouwbaar wanneer het gecombineerd wordt met Rancher. Opslag zou eenvoudig moeten zijn en dat is het ook met Longhorn. Longhorn biedt je teams een betrouwbaar, eenvoudig en gemakkelijk te bedienen opslagoplossing. Met één klik wordt het uitgerold vanuit de Rancher-applicatiecatalogus en biedt het je de mogelijkheid je opslag over welk Kubernetes-cluster dan ook beschikbaar te stellen, te beveiligen en er een back-up van te maken.
Crossplane is een open source CNCF-project dat gebouwd is op de fundering van Kubernetes om zo alles te kunnen orkestreren. Integreer automatisering, toepassing van beleidsregels, machtigingen en andere beschermingsmechanismen achter een aangepaste API om het je klanten op die manier mogelijk te maken zelf zaken uit te voeren zonder dat ze een expert hoeven te worden op het gebied van infrastructuur. Bouw beheervlakken die al jouw infrastructuur m.b.v. bekende Kubernetes-constructies beheren in plaats van te vertrouwen op een lastig te beheren scripting paradigma. Crossplane, een CNCF-project dat nog in ontwikkeling is, stelt platformingenieurs in staat om applicaties en infrastructuur te orkestreren, ongeacht waar ze draaien.  Stel hulpbronnen samen tot aangepaste abstracties die een self service-platform mogelijk maken waarbij ontwikkelaars de infrastructuur, waarvan ze afhankelijk zijn, kunnen leveren en beheren.
Prometheus is een open source-toolkit voor het monitoren en waarschuwen dat actief door VMware wordt ondersteund. Het biedt organisaties de mogelijkheid om waardevolle inzichten te verzamelen over de prestaties en gezondheid van hun systemen en applicaties middels een flexibel en krachtig datamodel.
Grafana is een open source-platform voor monitoring en observeerbaarheid dat naadloos integreert met Prometheus. Het biedt oogstrelende, aanpasbare dashboards en degelijke waarschuwingsmogelijkheden die helpen bij het real-time monitoren en analyseren van cloud native-omgevingen.

ITQ's reis door Cloud Native-oplossingen

Bij ITQ zijn we gepassioneerd als het gaat over onze betrokkenheid bij open-source als bouwsteen voor cloud native-oplossingen, waarmee ontwikkelaars uitzonderlijke software kunnen creëren. Onze reis begon met de vorming van een toegewijde unit voor softwareontwikkeling dat zich sindsdien heeft getransformeerd tot een gespecialiseerd cloud native-team. We hebben een rijke geschiedenis als het gaat om het samenwerken met cloud native marktleiders, zoals Pivotal, en meer recent met Hashicorp, SUSE en Redhat, wat onze bekwaamheid in de ontwikkeling van moderne applicaties en cloud native-technologieën blijft versterken. Deze vormen van samenwerking zijn niet alleen een motor voor innovatie binnen ITQ en bij onze klanten, ze versterken ook onze positie als betrouwbare partner met relevante expertise om open source-technologie boven op iedere cloud, en binnen ieder ecosysteem te gebruiken, om zo waarde te creëren voor je ontwikkelaars, gebruikers en uiteindelijk ook voor je bedrijf.

Naast de eerder genoemde projecten hebben we ook ervaring met de volgende open source-projecten:

Harbor is een open source-containerregister dat een veilige opslag en distributie van container images biedt. Oorspronkelijk is het ontwikkeld door VMware en het is nu een CNCF (Cloud Native Computing Foundation) incubatieproject. Harbor biedt functionaliteiten als toegangscontrole, scannen op kwetsbaarheden en image-replicatie, waarmee het een populaire keuze is voor organisaties die gecontaineriseerde applicaties gebruiken.
Contour is een open-source Kubernetes ingangscontroller dat ontwikkeld is door VMware. Het helpt binnenkomend verkeer naar Kubernetes clusters te beheren en biedt routing, load balancing en SSL-beëindigingsmogelijkheden. Contour maakt gebruik van de Envoy-proxy en ondersteunt dynamische configuratie, waarmee het een flexibele en schaalbare oplossing is voor het beheren van binnenkomend verkeer.
VMware heeft bijgedragen aan het Cloud Native Buildpacks-project, wat een open-source initiatief is dat zich richt op het leveren van een standaard manier van het bouwen van container images vanuit een broncode. Buildpacks automatiseren de creatie van container images door broncode en afhankelijkheden te analyseren, waarmee het bouwproces wordt gestroomlijnd en de overdraagbaarheid binnen verschillende platforms wordt verbeterd.
GitLab is een all-in-one DevOps-platform t.b.v. codebeheer, CI/CD, samenwerking en meer. Het stroomlijnt de levenscyclus van softwareontwikkeling binnen één enkele geïntegreerde oplossing.
Istio is een open-source service mesh platform voor microservices, dat zaken als load balancing, beveiliging en monitoring biedt zonder veranderende applicatiecode. Het maakt gebruik van sidecar-proxies om de communicatie tussen diensten te beheren.
Velero is een open-source backup en herstel-tool voor Kubernetes-clusters. Velero, vroeger bekend als Heptio Ark, is overgenomen door VMware en is nu onderdeel van het VMware Tanzu-portfolio. Velero stelt organisaties in staat om back-ups te maken van Kubernetes-bronnen en blijvende volumes, waarmee disaster recovery en migratiescenario’s mogelijk worden gemaakt.
VMware is altijd actief geweest als het gaat om het bijdragen aan en het supporten van het Cloud Foundry open source-project, wat een platform-as-a-service (PaaS) is voor cloud native-applicaties. VMware's Pivotal Software (nu onderdeel van VMware Tanzu) is een drijvende kracht geweest achter de ontwikkeling en adoptie van Cloud Foundry.
K3s is een CNCF sandbox project dat een lichtgewicht, maar krachtige gecertificeerde Kubernetes-distributie biedt. Wanneer het met Rancher wordt gebruikt is K3s ideaal voor het uitvoeren van productieworkloads binnen externe locaties met beperkte bronnen of op IoT-apparaten.
RKE2, ook bekend als RKE Government, is de next-generation Kubernetes-distributie van Rancher. Het is een volledig conforme Kubernetes-distributie dat zich richt op de beveiliging en compliance binnen de federale overheidssector van de Verenigde Staten. Hiermee is het ideaal als basis voor iedere Enterprise Kubernetes Solution. RKE2 biedt het beste van twee werelden van RKE 1.x en K3s. Het heeft de inzetbaarheid, het gebruiksgemak en het implementatiemodel van K3s. Van RKE1 krijgt het de nauwe afstemming met upstream Kubernetes mee. The distributie draait standalone of is geïntegreerd in Rancher en het is de voorgeschreven distributie om met Rancher te gebruiken.
Martijn van Tol Manager Cloud Native

Neem contact met ons op!

Kennis is de sleutel voor ons bestaan. Deze kennis zetten we in voor disruptieve innovatie en om organisaties te veranderen. Ben jij klaar voor verandering?

"*" geeft vereiste velden aan

Je voornaam*
Je achternaam*
Hidden

Awards & Achievements

Bekijk alle awards & achievements

8

Omnissa Tech Insider

5

VMware Certified Design Expert

39

VMware Experts

16

Master Services Competencies

900+

Opdrachten bij 450 klanten de afgelopen 3 jaar

248

Actieve Certified Professional Certificeringen

Master Services Competenties en Principal Partners

ITQ is uitgegroeid tot een zeer gerichte, flexibele service geleverd door enkele van de scherpste IT-ers van Nederland. Ons doel is simpel, de nummer één VMware kennispartner van ons land worden. De enige manier waarop we daar kunnen komen, is door de meest bekwame en toegewijde ingenieurs, consultants en projectmanagers die wij hebben. Precies het soort talent dat al tot de ITQ familie behoort.

Bekijk alle Master Services Competenties

Kennisartikelen

  • Cloud Native
  • Implementation and Adoption
  • Platform Engineering
  • Digital Workspace
  • Hybrid Cloud
  • Privé: ITTS (IT Transformation Services)
  • Privé: Managed Security Operations
  • Managed Cloud Platform
  • Privé: Backup & Disaster Recovery
Bekijk onze knowledge hub
Bekijk onze knowledge hub

Onze klanten

We zijn trots om bij te dragen aan het succes van 's werelds meest toonaangevende merken